Search Button

Λογοδοσία του Προέδρου του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ»  κ.Δημήτρη Μηνά,
στη Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου,
που θα γίνει στο Οίκημα του Σωματείου στα Γραφεία του   Δήμου Λαπήθου στη
Λευκωσία, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου   2017 και ώρα 10,30 π. μ.

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης,
Αγαπητοί Συνδημότες,
Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύω, σας καλωσορίζω στη σημερινή 16η Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου μας και σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι μαζί σας στην ολοκλήρωση μιας διετίας και σπεύδω να πω ότι, ανταποκριθήκαμε στην εντολή που μας δώσατε και παραδίδουμε έργο. Προχωρήσαμε σε αποφάσεις και ενέργειες δράσεων που αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν το τοπίο του Σωματείου μας, τον τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη του  συναισθανόμενοι ότι, είμαστε δίπλα τους. Το προσφυγικό Σωματείο «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» είχε για φέτος ένα ιστορικό χαρακτήρα,  συμπλήρωσε 30 χρόνια δράσης και προσφοράς και θα θέλαμε, αυτή η περίοδος να ήταν σημείο αναφοράς και να καταγραφεί ως μια από τις επιτυχημένες αλλά και πιο δημιουργικές στην πορεία του Σωματείου μας. Η νέα πορεία δράσης και προσφοράς θα συνεχίζεται μέχρι την εκπλήρωση, ή την πιο πλήρη, καλύτερα επίτευξη των στόχων, για τους οποίους ιδρύθηκε το Προσφυγικό Σωματείο «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» με τον πιο βασικό στόχο, να είναι η απελευθέρωση και επιστροφή των εκτοπισθέντων Λαπηθιωτών στις εστίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης διακίνησης, χωρίς ξένα στρατεύματα, σε μια λύση που να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων του Σωματείου μας κατά την διετία που μας πέρασε εστιάζονται:

α) Στη δυναμική ενίσχυση του αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός λαός για την επίλυση του εθνικού προβλήματός του.

Το Σωματείο μας μαζί με τα άλλα Οργανωμένα Σύνολα της επαρχίας Κερύνειας, πρωτίστως δε σε συνεργασία με το Δήμο Λαπήθου και ως συνδιοργανωτής με το κλιμάκιο της Συντονιστικής επαρχίας Κερύνειας, προώθησε και εντάχθηκε στο όλο πρόγραμμα των  αντικατοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται, η διεξαγωγή πορείας με συμμετοχή όλων των κατεχομένων χωριών της επαρχίας Κερύνειας, δίδοντας έτσι το στίγμα της ενότητας και της δυναμικής αποφασιστικότητας των Κερυνιωτών ότι δεν ξεχνούμε τα κατεχόμενα χωριά μας. Μαζί με τους άλλους  συνδιοργανωτές συμμετείχε σε μνημόσυνα πεσόντων, στις εκδηλώσεις καταδίκης της τούρκικης εισβολής στο Τύμβο, σε επισκέψεις στους Αντιπροσώπους του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, στις Πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρέσβη της Ελλάδος και επισκέψεις στον Πρόεδρο της Βουλής Των Αντιπροσώπων. Συμμετείχε επίσης σε δοξολογίες και παρελάσεις των επετείων της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου.
 
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Νέο Δ.Σ. προέβη στη μετάφραση του εγκριθέντος ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, το οποίο αποστάληκε σε όλες τις Πρεσβείες των 5 Μονίμων Μελών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνεδρία της 5ης Σεπτεμβρίου 2017 του Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο και αποστάληκε στον ημερήσιο Τύπο, όπου καταδικάζει τη τουρκική αδιαλλαξία που για 43 χρόνια εξακολουθεί να κατακρατεί τα εδάφη μας. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία του Σωματείου μας στις Εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου με συμμετοχή της Νεολαίας.

Συμμετείχαμε και στις δύο χρονιές που πέρασαν μαζί με το Δήμο Λαπήθου στα μνημόσυνα που τελέστηκαν για την Ηρωίδα της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού και καταθέσαμε στεφάνια στην προτομή της.

β) Δεύτερος άξονας η συμβολή του Δ.Σ. του Σωματείου για την αναβάθμιση και ποιότητα των εκδηλώσεων στον κοινωνικό, πολιτιστικό τομέα και άλλων τιμητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν όπως:

Πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χρονιές εκδήλωση Τσάι, με συμμετοχή των Λαπηθιωτών, επιλέξαμε παράλληλα να έχουμε ενδιαφέροντα  θέματα – Διαλέξεις - προς ενημέρωση των καλεσμένων Λαπηθιωτών και συζήτηση επί των θεμάτων της κάθε διάλεξης.

Πραγματοποιήθηκαν τις δύο χρονιές οι Συνεστιάσεις των Λαπηθιωτών και Φίλων, με επιλογή διαφορετικού χώρου συγκέντρωσης από άλλες χρονιές, σε παράλια περιοχή και συγκεκριμένα στο Γκάβερνορς Μπητς, με αθρόα συμμετοχή των Λαπηθιωτών, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς χορούς, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Στην πρώτη συγκέντρωση είχαμε την ευκαιρία να εντάξουμε και τιμητική εκδήλωση που αφορούσε τον τέως αποχωρήσαντα Πρόεδρο του Σωματείου Ανδρέα Σταυρινό.

Επί πλέον των πιο πάνω ανταποκριθήκαμε, ως Δ.Σ. αναλαμβάνοντας τα οικονομικά έξοδα των εκδρομών, προς τους συνταξιούχους συνδημότες μας Λαπηθιώτες και σε συνεργασία με το Δήμο Λαπήθου και τις δύο χρονιές διοργανώσαμε τις δύο εκδηλώσεις μας, σε παράλιες περιοχές της Λάρνακας προσφέροντας τη δυνατότητα στους ιδίους να συνευρεθούν με τους γείτονές τους, με τους συγγενείς τους και να θυμηθούν την αγαπημένη τους Λάπηθο.

Ανταποκριθήκαμε οικονομικά, στο θεσμό πλέον, της βράβευσης των  Αριστούχων Αποφοίτων με καταγωγή τη Λάπηθο, σε συνεργασία με το Δήμο  Λαπήθου και τη Σχολική Εφορεία επιβραβεύοντας τους αριστούχους μας για τις επιτυχίες τους.

Το Σωματείο μας  συμμετείχε  και στις  δύο χρονιές στο καθιερωμένο χορό του Λεμονιού που διοργανώνεται στο Λονδίνο, από το Σύνδεσμο Αποδήμων Λαπήθου -  Καραβά και περιχώρων Μ.Βρετανίας εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή του προς τους απόδημους μας, ειδικά φέτος με την ευκαιρία της έκδοσης του Λευκώματος μας παρουσιάσαμε το βιβλίο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του χορού και αγοράστηκαν από τους αποδήμους μας 25 βιβλία.

Η συμμετοχή του Σωματείου μας επίσης με το Δήμο Λαπήθου, στις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες γιορτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό για το κόψιμο της Βασιλόπιττας, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, προσφέραμε και πλούσια δώρα στα παιδιά.

Η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Σωματείου μας τελειώνει με την πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017 στο οίκημα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία με την ευκαιρία των 30 χρόνων ίδρυσης του Σωματείου και της παρουσίασης του εκδοθέντος Λευκώματος του με τίτλο 30 Χρόνια Δράσης και Προσφοράς – ταξίδι στη μνήμη· ένα Λεύκωμα το οποίο εκδώσαμε μετά από σκληρή δουλειά, να είναι ένα στολίδι για το Σωματείο και να αποτελεί ένα ενθύμημα για όλους τους Λαπηθιώτες που ευρίσκονται στη προσφυγιά.

γ) Τρίτος άξονας η προώθηση των νέων μας στα κοινωνικά δρώμενα της Λαπήθου όπως:

Προσπαθήσαμε και εντάξαμε στις τάξεις του Σωματείου ως μέλη, νέους της τρίτης γενιάς κατά τη διάρκεια της προσέλευσης τους στις εκδηλώσεις των βραβεύσεων, βεβαίως μικρός αριθμός σαν αρχή, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Ενθαρρύναμε τη Νεολαία του Δήμου Λαπήθου, όπως διαμορφώθηκε με τη νέα σύνθεση της μετά τις τελευταίες εκλογές των Δημοτικών εκλογών να διοργανώνει εκδηλώσεις για προσέλκυση και άλλων νέων. Στηρίξαμε οικονομικά μια πρωτοπόρα εκδήλωσή τους με συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού νέων, με την πραγματοποίηση κρουαζιέρας στη Λάρνακα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι, η συμμετοχή των νέων ως μέλη ταυτοχρόνως και στα άλλα Οργανωμένα σύνολα, τους προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίζουν καλύτερα τα θέματα αποκτώντας εμπειρίες για να γίνονται πιο δημιουργικοί.

δ) Τέταρτος άξονας υπήρξε η επικοινωνία και ενημέρωση που εφαρμόσαμε να έχουν τα μέλη με το Σωματείο όπως:

Πραγματοποιήθηκαν και τις δύο χρονιές ραδιοφωνικές εκπομπές, μέσω των προγραμμάτων του ΡΙΚ αφενός με τη δημοσιογράφο και φίλη της Λαπήθου Έλενα Χαραλάμπους και τη δημοσιογράφο Αθηνά Βιολάρη.Οι ραδιοφωνικές εκπομπές αναφέρονταν για τη κατεχόμενη Λάπηθο και τον κόσμο της, για το δεν ξεχνώ και θα αγωνίζομαι, για τους νέους της Λαπήθου και εν γένει για τις δραστηριότητες του Σωματείου. Ενημέρωση για την οποιαδήποτε εκδήλωση που πραγματοποιείτο ενημερώνονταν και με το σύστημα μηνυμάτων  SMS.

Μέσω της εφημερίδας  ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ δημοσιοποιούνταν οι εκδηλώσεις μας είτε οι από κοινού με το Δήμο Λαπήθου είτε οι του Σωματείου, καθώς επίσης ενημερώσεις γίνονταν αναμεταξύ των συνδημοτών μας μέσω της ανεξάρτητης τελευταίως διαδεδομένης ηλεκτρονικής τεχνολoγίας  FACE BOOK.

ε) Τελευταίος άξονας δραστηριοτήτων ήταν η αναβάθμιση του Μητρώου του Σωματείου σε συνδυασμό με την οικονομική διαχείριση του ταμείου του Σωματείου. 
Στον τομέα αναβάθμισης του Μητρώου έγιναν προσπάθειες εγγραφής νέων μελών με σχετικές ανακοινώσεις που κάναμε, δημιουργήσαμε ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής μελών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Λαπήθου στο παράρτημα του Σωματείου, ενημερώσαμε τα μέλη μας να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, παροτρύνοντας τα παιδιά τους να εγγραφούν στο Σωματείο. Πρέπει να ομολογήσω ότι, στο σημείο αυτό ακόμα δεν καταφέραμε να επιτύχουμε στο μεγαλύτερο βαθμό που έπρεπε.

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή του ταμείου,

1ον Βελτιώσαμε τον τρόπο εξόφλησης των συνδρομών ή και εισφορών των μελών προς το Σωματείο, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μελών προς διευθέτηση της ετήσιας οφειλής τους, επεξηγώντας τον τρόπο της διαδικασίας, με ενημερωτική επιστολή που είχαμε αποστείλει  προς τα μέλη. Η μέθοδος αυτή που εφαρμόσαμε φάνηκε ότι απέδωσε αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως το νέο Δ.Σ. πρέπει να αξιολογήσει. Να σημειωθεί ότι οι συνδρομές με το νέο σύστημα για πρώτη φορά φέτος έφθασαν το ποσό των €4,007.

2ον Μειώσαμε  τα έξοδα όσον το δυνατό ούτως ώστε, να υπάρχουν μεν οι εκροές για άλλα ή απαραίτητα έξοδα, αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να έχουμε και εισροές που αποκτήθηκαν από την καταβολή των συνδρομών από τα μέλη και από την διενέργεια λαχείου που κυκλοφόρησε μεταξύ των Λαπηθιωτών και όχι μόνον, μετά από έγκριση που είχαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα το λαχείο απέφερε στο ταμείο ποσό €2,308 σε διάστημα 6 μηνών από την κυκλοφορία του, αφαιρεμένων των εξόδων. Παράλληλα με την έκδοση του Λευκώματος που ήδη άρχισε να διατίθεται θα δημιουργηθούν νέες εισροές. Αξίζει να αναφερθεί ότι με την έκδοση του Λευκώματος, αν και το κόστος έκδοσής του ανέβηκε στις €8,150 ήδη εξασφαλίσαμε μέχρι στιγμής από χορηγούς ποσό € 2,500 και αναμένονται άλλες €2,000 να κατατεθούν στο ταμείο του Σωματείου για τον ίδιο σκοπό.

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης,
Αγαπητοί Συνδημότες,

Όλα τα πιο πάνω επετεύχθησαν με τη μεθοδική δουλειά που κάναμε τα δύο χρόνια με αρκετά από τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, που συμμετείχαν τόσο στις συνεδρίες για την λήψη αποφάσεων όσον επίσης και στην υλοποίηση των αποφάσεων που εγκρίθηκαν. Προς όλους αυτούς εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες.

Εμείς, ως μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. του Σωματείου μας διαβεβαιώνουμε ότι, όπου και να είμαστε είτε εντός είτε εκτός του Δ.Σ του Σωματείου η δράση μας θα συνεχίζεται για ένα και μόνο σκοπό και στόχο, που αγώνας μας θα είναι η ευλογημένη μέρα της επιστροφής στην αγαπημένη μας Λάπηθο.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τα Μέλη του Προεδρείου που αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας και προεδρεύουν στη σημερινή Γενική Συνέλευση και όλους εσάς που παρευρίσκεστε. Θα ήθελα να παρακαλέσω  όπως στη συνέχεια πρυτανεύσει πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας για το καλό του Σωματείου μας.

Σας ευχαριστώ.

Δημήτρης Μηνάς
Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ»

    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS