Search Button
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΕΙΣΒΟΛΗ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Η Λάπηθος η Ιμερόεσσα, η λεμονανθούσα κωμόπολη, η Βυζαντινή Λάμπουσα, ξυπνούσε πάντα δροσερή και πανέμορφη ως τη μαύρη ώρα του προδοτικού πραξικοπήματος που έγινε στις 15 Ιουλίου 1974, από τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄.   Η Τουρκία που για χρόνια παραμόνευε, βρήκε την αφορμή να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Εκείνη τη μέρα δεν αργοξύπνησε λουσμένη στο πράσινο, το γαλάζιο και το ολόλαμπρο φως του ήλιου.  ΄Ηταν 4:30΄ το πρωί στις 20 Ιουλίου 1974, που τα τουρκικά αεροπλάνα την τρόμαξαν με τον πολεμικό τους κρότο κι αντίκρισε στη θάλασσά της, λίγο ανατολικότερα του Μοναστηριού της Αχειροποιήτου, τα πολεμικά πλοία του Αττίλα που άραξαν εκεί από το βράδυ έτοιμα να τη βομβαρδίσουν.  Και οι  βομβαρδισμοί από αεροπλάνα και πλοία άρχισαν στις 5:30΄ ακριβώς.  Τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα, πετώντας τόσο χαμηλά που οι άνθρωποι νόμιζαν ότι θα πέσουν στις στέγες των σπιτικών, βομβάρδισαν ανελέητα και ταυτόχρονα, το στρατόπεδο στη Γλυκιώτισσα (251 Τ.Π.) το στρατόπεδο στην Αχειροποίητο (190 ΜΑ/Τ.Π.) το στρατόπεδο του Βοσπόρου (182 Μ.Π.Π.) ανατολικά της Κερύνειας και στους ΄Αμμους του χωριού Πάναγρα που εκεί ήταν άδεια φυλάκια από το 1964.

Ο κόσμος τρομαγμένος έτρεχε στα περιβόλια να κρυφτεί – έτσι νόμιζε – μέσα στις λεμονιές.  Μα όταν τ΄ αεροπλάνα άδειασαν τις φρικτές κοιλιές τους από βόμβες και τράβηξαν για την Τουρκία προς ανεφοδιασμό, τα πολεμικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν εκείνα.  Πού;  Στον Πενταδάκτυλο, στα χωριά γύρω, στον άμαχο πληθυσμό,  παντού … Σκορπούσαν το θάνατο τον τρόμο την καταστροφή…

Τρεις μέρες 20, 21, 22 Ιουλίου βομβάρδιζαν και θανάτωναν.  Τις 23 Ιουλίου οι άνθρωποι πληροφορήθηκαν πια πως οι Τούρκοι εισβολείς είχαν αποβιβαστεί από τα χαράματα της 20ης Ιουλίου στο 6 μίλι και 5 μίλι δυτικά της Κερύνειας και σκορπούσαν το θάνατο.  Σκότωναν, βίαζαν, συνελάμβαναν αιχμαλώτους.

Στις 22 Ιουλίου 1974, ημέρα Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει την κατάπαυση του πυρός.  Οι Τούρκοι εισβολείς όμως συνέχισαν να προελαύνουν.  Καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας η ώρα 6:00 το απόγευμα και η Λάπηθος κι ο Καραβάς ζουν το τρόμο και μετρούν τη συμφορά τους. Καρτερούν με τον πόνο στην καρδιά την επόμενη μέρα που δεν ξέρουν τι θα φέρει.

Κάποιοι φεύγουν προς τη Λευκωσία κι αλλού γιατί προβλέπουν τη συφορά που θα΄ρθει, άλλοι ελπίζουν… Τι;

Τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούν με σύστημα και πρόγραμμα.  Εκκαθαρίζουν, αρπάζουν, αιχμαλωτίζουν.  Οι άνθρωποι φοβισμένοι φεύγουν για να σωθούν, δεν ξέρουν,  δεν πιστεύουν πως η φυγή τους είναι προαποφασισμένη αφού σκοπός του Αττίλα είναι η διχοτόμηση, η σκλαβιά, η τουρκοποίηση της γης που για 3000 χρόνια ήταν πάντα ελληνική γιατί γεννήθηκε από χέρια ελληνικά και προόδευσε και μεγαλούργησε με ελληνικά ιδεώδη και πολιτισμό.

Στις 6 Αυγούστου 1974 η Λάπηθος κι ο Καραβάς, οι δύο κωμοπόλεις της Κερύνειας είναι πια στα χέρια του Τούρκου Αττίλα.

΄Υστερα από φοβερές συγκρούσεις στις 4 και 5 Αυγούστου στους λόφους και στα περιβόλια της Λαπήθου, την Τρίτη 6 Αυγούστου 1974, οι εισβολείς κατέλαβαν τη Λάπηθο αφού πλήρωσαν ακριβά με πολλούς νεκρούς και τραυματισμένους την κατάληψη της κωμόπολης.

Κτυπούσαν από τις 4:20΄ το πρωί και μέχρι τις 11:45΄ κοντά στο μεσημέρι δεν μπόρεσαν ούτε χαμόσπιτο να καταλάβουν. ΄Οταν όμως διατάχθηκαν οι λόχοι του Ευτύχιου Σαλάτα και του ανθυπολοχαγού Χατζηνικολάου να απαγκιστρωθούν από τη Λάπηθο και τον Καραβά και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλειας – Βαβυλά, οι Τούρκοι τους είχαν στήσει ενέδρα στις καλαμιές της Αϊρκώτισσας και πετσόκοψαν πισώπλατα τα παλικάρια του 256 τάγματος πεζικού.

Στις 3:20΄ μ.μ. τα άρματα των Τούρκων περνούν από τον Καραβά στη Λάπηθο και το 256 τάγμα αφήνει στο πεδίο της μάχης 24 νεκρούς,  26 τραυματίες και άλλοι 50 είναι αγνοούμενοι.  Αυτή ήταν η πρώτη απώλεια.  Ακολουθούν άλλες.  Τελικά στις 06/08/1974 οι απώλειες από το 256 Τ.Π. και 70 Τ.Μ.Χ. νεκροί και αγνοούμενοι ήταν 99 (64 256 Τ.Π. και 35 Τ.Μ.Χ.)

Η 28η Μεραρχία των Τούρκων είχε μεγάλες απώλειες αλλά και οι άμαχοι ΄Ελληνες  κάτοικοι δέχθηκαν δολοφονίες εν ψυχρώ και αιχμαλωσία.

Οι αγνοούμενοι, πεσόντες και φονευθέντες Λαπηθιώτες είναι 91.
Αιχμάλωτοι: 40
Εγκλωβισμένοι: 182

Η Λάπηθος, η δροσερή,  καταπράσινη,  παράξενη ομορφιά του συνδυασμού βουνού και θάλασσα, ήταν πια από τις 6 Αυγούστου 1974, κάτω από την κατοχή του τουρκικού στρατού.

Οι Λαπηθιώτες, σκορπισμένοι στην προσφυγιά,  αναζητούν καταφύγιο σε συγγενικά σπίτια στην ελεύθερη Κύπρο. Σε σχολεία, κάτω από ελαιόδεντρα και όπου μια προσωρινή καταφυγή ανακουφίζει για λίγο.  Στην ψυχή τους κρυφοφέγγει η ελπίδα πως σύντομα θα γυρίσουν στα σπίτια και τη Λάπηθό τους.  Η καρδιά τους είναι πλακωμένη από τη συμφορά και το άδικο.

Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό στον 20ον αιώνα να επικρατεί ακόμα στους λαούς ο νόμος της ζούγκλας.  Δεν μπορούν να πιστέψουν πως η γη τους, τα σπίτια τους, ο τόπος τους, η Λάπηθος τους η ελληνική από 3000 χρόνια τώρα, βρίσκεται κάτω από την μπότα του τούρκου κατακτητή.  Δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο θεματοφύλακας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα επιτρέψει τούτο το άδικο της Τουρκικής Εισβολής, τούτο το άδικο που η δυνατή Τουρκία των πενήντα εκατομμυρίων, εισέβαλε στην μικρή Κύπρο του μισού εκατομμυρίου και σκότωσε, αιχμαλώτισε,  προσφύγεψε  και κατέλαβε το 37% του εδάφους της.

Οι Λαπηθιώτες προσφύγεψαν στην ίδια τους την πατρίδα και δραστηριοποιήθηκαν γρήγορα για να ζήσουν και να αντέξουν στον πόνο της προσφυγιάς ώσπου να γυρίσουν, γιατί το ξέρουν,  θα γυρίσουν.

Το  γυρισμό στην όμορφη Λάπηθο, οι Λαπηθιώτες, τον έκλεισαν βαθιά στην καρδιά τους και τον έκαμαν σκοπό της ζωής τους.  Θα γυρίσουν στη Λάπηθο, ναι, θα γυρίσουν γιατί το θέλουν, θα γυρίσουν στην όμορφη Λάπηθό τους, την όμορφη και ελεύθερη.  Ναι, την ελεύθερη Λάπηθο που σίγουρα θα είναι, για τι αυτό είναι το δίκαιο.  Οι Λαπηθιώτες καρτερούν τούτη τη μέρα και θα την καρτερούν όσο κι αν χρειαστεί.

Σύλιση Κοιμητηρίου Αγίου Μάμα

    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS