Search Button

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

>  Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ήχο, τότε πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον Ύμνο (ύμνος με λόγια).

>  Για να κατεβάσετε τον ορχηστρικό ύμνο παρακαλώ 
πατήστε εδώ.

Γ΄  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:

1. Εκδηλώσεις μνήμης, τιμής και αγώνα κατά τη μαύρη επέτειο της κατάληψης των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά στις 6 Αυγούστου 1974, με τη συνεργασία των Δήμων Λαπήθου και Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου « Ο ΚΑΡΑΒΑΣ».  Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μνημόσυνο, ομιλίες, τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα είτε στο οδόφραγμα, είτε σε συνοικισμούς, επισκέψεις και επιδόσεις ψηφισμάτων στο Προεδρικό, Αρχηγείο UNFICYP, Αρχιεπισκοπή, Πρεσβείες, Βουλή, συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε. κ.ά.

2. Πραγματοποίηση συνεστιάσεων με κύριο σκοπό τη συνεύρεση και επανασύνδεση των συγχωριανών, την αλληλογνωριμία της παλιάς γενιάς με τη νέα και τη σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεών τους.

3. Δενδροφύτευση δασυλλίου παρά την Κακορατζιά αριστερά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού.  Στο δασύλλιο που αποτελείται από εκατοντάδες πεύκα δώσαμε το όνομα Κυπαρισσόβουνος σε ανάμνηση της ομώνυμης ψηλότερης κορυφής του Πενταδάκτυλου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Λάπηθο.

4. Συμμετοχή στον εορτασμό του Κατακλυσμού που γίνεται στο Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας μαζί με τα άλλα σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας.

5. Οργάνωση παιδικών χριστουγεννιάτικων εορτών με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσφορά δώρων προς όλα τα παιδιά.

6. Πρόσφορά οικονομικής βοήθειας προς δυσπραγούντες συγχωριανούς μας κυρίως κατά τα Χριστούγεννα.

7. Δημιουργία και λειτουργία Τράπεζας Αίματος, έτσι ώστε να παραχωρείται απρόσκοπτα αίμα σε συγχωριανούς μας, χωρίς να χρειάζονται άλλους αιμοδότες.

8. Διάθεση από το Σωματείο μας του βιβλίου  Το ημερολόγιο ενός στρατηγού, το οποίο αποτελεί τη βιογραφία του συγχωριανού μας Στρατηγού Ιωάννη Τσαγγαρίδη, ο οποίος μεγαλούργησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στο εκστρατευτικό σώμα της Μικράς Ασίας, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

9. Καθιέρωση του Ύμνου της Λαπήθου.  Το 1990 μετά από προκήρυξη ποιητικού και μουσικού διαγωνισμού και με κριτικές επιτροπές αποτελούμενες από διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και της μουσικής, καθιερώθηκε ο ΄Υμνος της Λαπήθου σε στίχους Πάνου Παναγίδη, μουσική σύνθεση Μάριου Μελετίου και με τραγουδιστή τον Πέτρο Τζαμτζή.  Ο ΄Υμνος με χρηματοδότηση του Σωματείου, έχει ενορχηστρωθεί και έχει γίνει δίσκος (maxi single)  στην Ελλάδα και τώρα CD και αποτελεί το καύχημα του Σωματείου μας.

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ
Στίχοι: Πάνος Παναγίδης
Μελοποίηση:  Μάριος Μελετίου

Σ΄ έχω μέσα μου κλεισμένη
στην ψυχή μου στο μυαλό
και στα βάθη θρονιασμένη
στης καρδιάς μου τον παλμό, Λάπηθός μου.

Είσαι κόρη παινεμένη
και της Κύπρου ζηλευτή
των αγγέλων χαϊδεμένη
των παιδιών σου λατρευτή, Λάπηθός μου.

Σε λατρεύω σε θαυμάζω
στην καρδιά μου σε κρατώ
και στεντόρια φωνάζω
Λάπηθος μου σ΄ αγαπώ.

Σαν οι ΄Αγγελοι σου ψέλνουν
για την τόση σου ομορφιά
τα πουλιά μ΄ ανθούς σε ραίνουν
και σου δίνουν αρχοντιά.

Σε λατρεύω σε θαυμάζω
στην καρδιά μου σε κρατώ
και στεντόρια φωνάζω
Λάπηθος μου σ΄ αγαπώ!

10. Εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων, αγνοουμένων και αιχμαλώτων Λαπηθιωτών στη Σχολή Τυφλών στις 14/9/1993.  Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους στενούς συγγενείς των ηρώων μας, στους αιχμαλώτους μας, καθώς και στα δώδεκα παλληκάρια, που είχαν εγκλωβιστεί στη Λάπηθο μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους εισβολείς και τα οποία φρόντιζε και τροφοδοτούσε η ηρωίδα της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού.

12. Η διοργάνωση χοροεσπερίδων με στόχο τη συνεύρεση και ψυχαγωγία των συγχωριανών και τη συλλογή χρημάτων για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου.

13. Συμμετοχή με αντιπροσωπείες και παρουσίαση προγραμμάτων με προβολές για τη Λάπηθο, στις αδελφοποιήσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Λαπήθου με τους Ελλαδικούς Δήμους: Μανδρακίου Νισύρου, Μηλιές Μαγνησίας και Σπάρτης Πελοποννήσου.

14. Πραγματοποίηση ετήσιας εκδρομής ηλικιωμένων Λαπηθιωτών απ΄ όλη την Κύπρο με σκοπό τη συνεύρεση και τη διατήρηση της επαφής τους.  Γίνεται προσκύνημα σε κάποιο μοναστήρι και ακολουθεί γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, προσφορά του Δήμου και του Σωματείου.

15. Εκδήλωση προς τιμή επιφανών Λαπηθιωτών για την προσφορά τους στη Λάπηθο και προς την πατρίδα γενικότερα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων  ΛΑΠΑΤΣΑ,  στις 16/11/1991.

16. Οργάνωση και πραγματοποίηση εκδρομών της νεολαίας Λαπήθου, με σκοπό τη γνωριμία και τη σύνδεσή τους με το Σωματείο.

17. Συνεργασία με το Σωματείο Λαπήθου – Καραβά και Περιχώρων της Μεγάλης Βρετανίας, με σκοπό την επαφή με τους απόδημους συγχωριανούς μας και τη διαφώτιση πάνω στο εθνικό μας θέμα.  Το Σωματείο εκπροσωπείται στον ετήσιο Χορό του Λεμονιού του πιο πάνω Σωματείου, ο οποίος πραγματοποιείται μέσα στον Οκτώβριο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.  Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας στο Λονδίνο δίδονται συνεντεύξεις επί του εθνικού θέματος στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR).

18. ΄Εκδοση και διάθεση Χριστουγεννιάτικων καρτών με σχέδια, παραστάσεις και εικόνες από τη Λάπηθο.

19. Εκτύπωση και διάθεση της μεγάλης φωτογραφίας της Λαπήθου καθώς και αυτοκόλλητα για τα αυτοκίνητα.  Επίσης κατασκευή μπρελόκ με το έμβλημα του Σωματείου καθώς και πήλινες κούππες με ζωγραφιά λεμονιού.  Όλα πωλήθηκαν και τα έσοδα διατέθησαν για την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

20. Συμμετοχή με αντιπροσωπεία και με το λάβαρο του Σωματείου σ΄ όλες τις παρελάσεις που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία και Λεμεσό, για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 28ης Οκτωβρίου 1940.

21. Εκπρόσωποι του Σωματείου παραχωρούν κατά καιρούς συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε. για τη Λάπηθο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της μαύρης επετείου της κατάληψης της Λαπήθου τον Αύγουστο του 1974.

22. Το Σωματείο συμμετέχει ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας.

23. Οργάνωση και παρουσίαση μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τίτλο Ιμερόεσσα Λάπηθος στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 23/11/1992 και στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 5/12/1992.

24. ΄Εκδοση και διανομή δωρεάν βιβλιαρίου με τίτλο Λάπηθος – Γενική Ενημέρωση σε 3000 αντίτυπα με σκοπό την πηγή πληροφοριών για τη Λάπηθο, τον Απρίλιο του 1994.   Ακολούθησε Β΄ έκδοση το 1998.
Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στον τότε πρόεδρο του Σωματείου και νυν βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή.

25. Κατασκευή και τοποθέτηση πέντε αντικατοχικών πινακίδων σε περίοπτα μέρη της Λευκωσίας,  Λεμεσού και Λάρνακας.

26. Κατασκευή και τοποθέτηση μεγάλης φωσφορίζουσας πινακίδας με αντικατοχικό μήνυμα στα αγγλικά, στον αυτοκινητόδρομο Αεροδρομίου – Δρομολαξιάς – Κυκλικού Κόμβου Καλού Χωριού Λάρνακας.

27. Πραγματοποίηση καλλιτεχνικής εκδήλωσης νέων Λαπήθου, στο θέατρο της Σχολής Τυφλών στις 11/3/1995.

28. Δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Νίτσας Σολομωνίδου – Αναστασίου κατά το 1994–1995.

29. Συμμετοχή και συνδιοργάνωση με τους Δήμους και τα Σωματεία της Επαρχίας Κερύνειας, καλοκαιρινών κρουαζιέρων στα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, με εκθέσεις φωτογραφιών και παρουσιάσεις προγραμμάτων στους αδελφοποιημένους Δήμους Ελληνικών νησιών, με σκοπό τη διαφώτιση επί του εθνικού θέματος.

30. Με την ευκαιρία συνεστιάσεων και χοροεσπερίδων, πραγματοποιείται βράβευση των αριστούχων μαθητών Λυκείου οι οποίοι κατάγονται από τη Λάπηθο.  Στους αριστούχους προσφέρεται ως βραβείο χρηματικό ποσόν και αναμνηστική πλακέτα.

31. Διοργάνωση της Απογευματινής Εκδήλωσης Λαπήθου, στις 9/5/1998 στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, η οποία περιλάμβανε τσάι, αιμοδοσία και προβολή βιντεοκασέτας για τη Λάπηθο.  Επανάληψη της εκδήλωσης έγινε στο Ξενοδοχείο MIRAMARE  στη Λεμεσό στις 19/9/1998.

32. Παροχή οικονομικής βοήθειας σε σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας, όπως η ΠΑΕΕΚ, η Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Κερύνειας κ.ά.

33. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων του Σωματείου μας είναι η έκδοση του βιβλίου ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ ΛΑΠΗΘΟΣ – 3000 ΧΡΟΝΙΑ.  Μετά από πολύχρονη έρευνα από ομάδα συγχωριανών μας μελετητών,  καταφέραμε το 2000 να εκδώσουμε το πιο πάνω βιβλίο, το οποίο υπήρξε ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς του Σωματείου μας, γιατί το επέβαλλε το καθήκον μας προς την πατρική γη της Λαπήθου.  Το βιβλίο, το οποίο είναι μια πανέχρωμη και πλούσια έκδοση 300 σελίδων, περιλαμβάνει την ιστορία και τον πολιτισμό της Λαπήθου, τις λαϊκές τέχνες, την εκπαίδευση, τη θρησκευτικότητα των κατοίκων, την κοινωνική και πνευματική ζωή, τον αθλητισμό, τους υδάτινους πόρους και τη βλάστηση, τις συγκοινωνίες, τα Λαπηθιώτικα έθιμα, ξεχωριστές μορφές Λαπηθιωτών, τοπωνύμια, παροιμίες, περιγραφή της μεγάλης καταστροφής του 1974 με κατάλογους αγνοουμένων – πεσόντων και αιχμαλώτων και τέλος αναφορά στο Προσφυγικό Σωματείο και τη δράση του.  Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε πανηγυρική τελετή στις 31/1/2000 στη Σχολή Τυφλών και τέθηκε υπό την αιγίδα του τότε Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιου Ιωαννίδη.  ΄Εχουν εκδοθεί 3000 αντίτυπα,  τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

34. Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Σωματείου μας είναι η ανέγερση μνημείου με την προτομή της ηρωίδας της Λαπήθου Ευφροσύνης Προεστού σε χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος Λευκωσίας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.  Η πραγματοποίηση του έργου έγινε με τη συνεργασία των 12 διασωθέντων στρατιωτών και φυσικά του Δήμου Λαπήθου.  Είναι ένα μνημείο, σύμβολο του αγώνα μας για λευτεριά και επιστροφή στα σκλαβωμένα μας μέρη.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν σε επίσημη τελετή στις 25/9/2002, από τον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Ανδρέα Παναγιώτου.

35. Στις 15 Δεκεμβρίου 2003, το Σωματείο μας σε συνεργασία πάντοτε με το Δήμο Λαπήθου, πραγματοποίησε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας μεγάλη εκδήλωση – χρέος προς τιμήν του άξιου τέκνου της Λαπήθου Γεώργιου Παρασκευαϊδη. Ο τιμώμενος με την επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά και με την κοινωνική, εθνική, πολιτιστική και σε θέματα υγείας προσφοράς του,  αναδείχθηκε μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας μας,  τιμώντας τη γενέτειρά του Λάπηθο και κάνοντας περήφανους όλους εμάς τους Λαπηθιώτες.

• Όλες σχεδόν οι πιο πάνω εκδηλώσεις έχουν γίνει με τη συνεργασία και την οικονομική στήριξη του Δήμου Λαπήθου.

• Με τη συστέγασή μας σε ανακαινισμένο κτίριο με το Δήμο Λαπήθου, ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πόλο έλξης στο χώρο αυτό για όλους τους Λαπηθιώτες.  Πιστεύουμε πως έτσι θα ενισχύσουμε την ενότητα των Λαπηθιωτών για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε καλύτερα στον κύριο στόχο μας που είναι η επιστροφή μας σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΑΠΗΘΟ.

• Το μητρώο μελών του Σωματείου, το οποίο αποτελείται από 1230 μέλη μέχρι σήμερα, έχει μηχανογραφηθεί αφιλοκερδώς από το συγχωριανό μας Θεόδωρο Χαριτωνίδη, βοηθούμενο από το Λεύκο Ελευθερίου, το Νεοπτόλεμο Κότσαπα και τον Κωνσταντίνο Ελευθερίου.  Βρίσκεται καταχωρημένο στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή του Σωματείου στο οίκημά μας, οδός Προδρόμου 36, 2063 Λευκωσία,  προσωρινά Γραφεία του Δήμου Λαπήθου.
 
Τέλος παραθέτουμε το νεοεκλεγέν στις 5/10/2003 Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου για την περίοδο 2003 – 2005, με το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε συγχωριανός μας να επικοινωνεί με το Σωματείο.

    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS