Search Button

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΥΜΝΟΣ

>  Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ήχο, τότε πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον Ύμνο (ύμνος με λόγια).

>  Για να κατεβάσετε τον ορχηστρικό ύμνο παρακαλώ 
πατήστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "Η ΛΑΠΗΘΟΣ" ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1987

Α΄. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Οι Λαπηθιώτες, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της  όμορφης γενέτειράς τους τη Λάπηθο, από τις 6 Αυγούστου 1974, σκορπίστηκαν σ` όλα τα μήκη και τα πλάτη της Κύπρου, αγανακτισμένοι, πληγωμένοι και προδομένοι για τη μεγάλη συμφορά που τους βρήκε.  Ξεριζωμένοι από την πατρική γη, την «Ιμερόεσσα Λάπηθο», προσπαθούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν  στην προσφυγιά, μετρώντας τις πληγές τους, που εκτός από τη χαμένη πατρίδα, είναι και η μεγάλη στρατιά των 100 περίπου αγνοουμένων και πεσόντων στα πεδία των μαχών κατά του Τούρκου εισβολέα. Ίσως η Λάπηθος να είναι το πρώτο απ` όλα τα μέρη της Κύπρου, που πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος, γιατί τα παιδιά της έπεσαν πολεμώντας, αγωνιζόμενα και θυσιαζόμενα στο βωμό της ελευθερίας της Κύπρου μας.

Β΄. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ:
Από τότε είχαν περάσει 13 χρόνια, οπότε μια ομάδα από φιλοπρόοδους Λαπηθιώτες, ένιωσαν την ανάγκη πως έπρεπε, η Λάπηθος με την τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, να πρωταγωνιστήσει μαζί με τα παιδιά της, στον αγώνα για λευτεριά και επιστροφή στην κατεχόμενη γη. Κατάλαβαν πως, για να πετύχουν αυτό τον κύριο σκοπό, χρειαζόταν η συνένωση, η συνεργασία και η ομοψυχία όλων των Λαπηθιωτών και ότι μόνο μέσα από την ίδρυση ενός υπερκομματικού σωματείου, μπορούσε να διεκδικηθεί ο στόχος αυτός. Έτσι με οργανωτές και συντονιστές της ομάδας πρωτοβουλίας τον εκπαιδευτικό Λεύκο Ελευθερίου και το δημόσιο λειτουργό Ανδρέα Σταυρινό, άρχισε μια επίπονη προσπάθεια για τον εντοπισμό όσο το δυνατό περισσότερων Λαπηθιωτών, οι οποίοι θα δημιουργούσαν τον πυρήνα για ίδρυση του σωματείου.

Όταν η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 1987, η πρώτη συνάντηση στο Εστιατόριο MARY ROSE στη Σκαρίνου,  κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του Προσφυγικού Σωματείου Η ΛΑΠΗΘΟΣ και καταρτίστηκε το προσχέδιο του καταστατικού του σωματείου,  το οποίο θα ετίθετο για έγκριση στην καταστατική συνέλευση που θα ακολουθούσε.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1987, συγκλήθηκε στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού,  η ιδρυτική – καταστατική συνέλευση του Προσφυγικού Σωματείου Η ΛΑΠΗΘΟΣ με τη συμμετοχή 250 και πλέον Λαπηθιωτών, κατά την οποία εγκρίθηκε και το τελικό σχέδιο του καταστατικού, αφού συζητήθηκε και ψηφίστηκε άρθρο προς άρθρο.  Ο ενθουσιασμός και η  συγκίνηση που επεκράτησε μεταξύ των Λαπηθιωτών την ημέρα εκείνη, ήταν απερίγραπτος, γιατί ήταν η πρώτη φορά στην προσφυγιά που μπόρεσαν και ξανάσμιξαν τόσοι πολλοί Λαπηθιώτες.  Ενδεικτικό του ενθουσιασμού ήταν και η επιθυμία εξήντα μελών να συμμετάσχουν στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, παρόλο που το καταστατικό προνοούσε σαρανταμελές Δ.Σ., η συνέλευση αποφάσισε να μπει μεταβατική διάταξη στο τέλος του καταστατικού, η οποία να δηλώνει όπως το πρώτο Δ.Σ. να αποτελείται από εξήντα μέλη.

Έτσι από την ημέρα εκείνη το Δ.Σ. άρχισε τον τιτάνιο αγώνα για την εξεύρεση και συνένωση των Λαπηθιωτών με κύριο στόχο την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από το καταστατικό:

Σκοποί του Σωματείου: 
 α. Η ανεπιφύλακτη και με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο ενίσχυσης του αγώνα του Κυπριακού Λαού για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών του από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, η αποχώρηση των εποίκων, η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και τις περιουσίες τους, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης διακίνησης. 
 
 β. Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. 
 
 γ. Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχομένων εδαφών και ιδιαίτερα της Κωμόπολης της Λαπήθου. 
 
 δ. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ όλων όσων εκτοπίσθηκαν, κατάγονται ή έχουν σχέση με τη Λάπηθο. 
 
 ε. Η καλλιέργεια μεταξύ όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα των προσφύγων του αγωνιστικού φρονήματος, της ενότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης. 
 
 στ. Η προαγωγή Εθνικών, Θρησκευτικών, Πολιτιστικών, Ανθρωπιστικών, Αθλητικών, Κοινωνικών και άλλων σκοπών που συντηρούν τη μνήμη της κατεχόμενης Λαπήθου. 
 
 ζ. Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε πρόσφυγες Λαπηθιώτες, που έχουν ανάγκη. 
 
 η. Συνεργασία με Τ/Κ οργανώσεις και Τ/Κ που επιθυμούν απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής.

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών: 
 α. Η δημιουργία επαρχιακών κλιμακίων για προώθηση της οργανωτικής ανάπτυξης και των σκοπών του Σωματείου.  Ο τρόπος ίδρυσης διοίκησης, διαχείρισης και διάλυσης των Επαρχιακών κλιμακίων θα καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.  Τα επαρχιακά κλιμάκια σε περίπτωση διαλύσεώς τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν δικαίωμα εφέσεως στη Γενική Συνέλευση.
 
 β. Συνεργασία με άλλα προσφυγικά και μη σωματεία και οργανώσεις για προώθηση των σκοπών του Σωματείου.
 
 γ. Η διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων για υποστήριξη και προώθηση του αγώνα του Κυπριακού Λαού καθώς και εκδηλώσεων για τη γνωριμία, την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συναδέλφωσης μεταξύ των Λαπηθιωτών.
 
 δ. Η εκτύπωση διαφωτιστικού, ή και ειδησεογραφικού εντύπου, περιοδικού, βιβλίων, η οργάνωση διάφορων εκθέσεων, συγκεντρώσεων, συνεστιάσεων κ.ά.
 
 ε. Η επαφή με τους απόδημους Λαπηθιώτες και η αξιοποίηση της προσφοράς τους για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου.
 
 στ. Οποιαδήποτε άλλα νόμιμα μέσα που κρίνονται αναγκαία από το Διοικητικό Συμβούλιο για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη Συστατική Πράξη της ίδρυσης του Σωματείου καθώς και τα ιδρυτικά μέλη:

    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS