Search Button

ΣΧΟΛΗ ΛΑΜΠΟΥΣΑΣ 

(Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου)
Το φθινόπωρο του 1943, λειτούργησε η Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου, ύστερα από απόφαση της αποικιοκρατικής Αγγλικής Κυβέρνησης, που ήθελε τη μετακίνηση των νεαρών τροφίμων των φυλακών σε ξεχωριστό ίδρυμα απ΄ εκείνο των φυλακών της Αθαλάσσας, ώστε να τυγχάνουν εκπαίδευσης και καθοδήγησης παρά τιμωρίας.

Η στέγαση έγινε στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Ταλιαδώρου πολύ κοντά στην Ασπρόβρυση και το μοναστήρι της Αχειροποιήτου.  Πρώτος Διευθυντής της Σχολής ήταν ο Ευριπίδης Ιακώβου και Βοηθός Διευθυντής ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Στη Σχολή στεγάζονταν και τρόφιμοι από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα γι΄ αυτό και το προσωπικό ήταν μικτό.  Τα παιδιά ανάπτυσσαν μεταξύ τους καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και ουδέποτε υπήρξαν προβλήματα μεταξύ τους είτε των παιδιών είτε του προσωπικού.

Μέχρι το 1946 η λειτουργία της Σχολής ήταν πειραματική γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την επιτυχία αυτού του ανοιχτού ιδρύματος με ειδικούς νόμους και κανονισμούς λειτουργίας.  ΄Υστερα από την τριετή επιτυχημένη λειτουργία, το 1949 εγκρίνεται ο πρώτος προϋπολογισμός ανάπτυξης κα αρχίζει η οικοδομική και άλλη ανάπτυξη.

Βόρεια Όψη Σχολής Λάμπουσας

Ο πρόεδρος Μακάριος επισκέπτεται την
Αναμορφωτική Σχολή Λάμπουσας

Η άγρια περιοχή των 100 στρεμμάτων, άγονη και τραχιά, μετατρέπεται σε τριάντα χρόνια (ως το 1974) σ΄ ένα κηπευτικό παράδεισο και οικοδομικό συγκρότημα με κοιτώνες,  αίθουσες αναψυχής, εργαστήρια, αίθουσα γυμναστικής, σπίτια για το προσωπικό,  γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, μικρό νοσοκομείο, κ.α.  Φυτεύονται οπωροφόρα, δασικά και καλλωπιστικά δέντρα και το όλον ίδρυμα μετατρέπεται σε μια μικρή κοινότητα με όλες τις ανέσεις και τα  μέσα για προσφορά αγάπης, φροντίδας, προστασίας αλλά και εκπαίδευσης,  που παράλληλα με τα προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης βοηθούν ώστε τα δύσκολα αυτά παιδιά,  να προετοιμαστούν για τίμια ομαλή ζωή στην κοινωνία.

Η συμμετοχή της Σχολής σε αθλητικές καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες τόσο στη Λάπηθο όσο και στον Καραβά αλλά και ευρύτερα στην επαρχία της Κερύνειας, ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα.

Η παρουσία της Σχολής στους γιορτασμούς του Κατακλυσμού που γίνονταν κάθε χρόνο στο λιμανάκι της Λάμπουσας, ήταν εντυπωσιακή, τόσο στην οργάνωση όσο και στην πολυμελή αντιπροσώπευση.

Η Σχολή ήταν το κέντρο του προσκοπικού κινήματος της Επαρχίας.
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Σχολής σχεδόν πάντα κέρδιζε το κύπελλο ήθους, κάτι που έκανε τα παιδιά να νιώθουν  περήφανα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ήταν μεγάλος φίλος της Σχολής και κάθε Χριστούγεννα την επισκεπτόταν προσφέροντας δώρα σ΄ όλα τα παιδιά αλλά και συμβουλές.

Τη λειτουργία της Σχολής διέκοψε η τουρκική εισβολή το 1974 και τα 40 περίπου παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος μέχρι που ενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Το 1979 η Σχολή επαναλειτούργησε στα Πολεμίδια με βοήθεια της Υπηρεσίας του Υπάτου Αρμοστή για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1986 η σχολή έκλεισε γιατί η φιλοσοφία για τη μεταχείριση προβληματικών παιδιών άλλαξε και έγινε αντί – ιδρυματική.

Η λειτουργία της Αναμορφωτικής Σχολής Λαπήθου και αργότερα Λαμπούσης, προσφερόταν για να εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες και βοήθεια στον άνθρωπο για σωστή ένταξη στην κοινωνία  σύμφωνα με τις φιλοσοφίες και της ανάγκες μιας εποχής.

Τα παιδιά που φοίτησαν στη Σχολή βοηθήθηκαν και ανάπτυξαν μεταξύ τους σχέσεις υγιείς και συναδελφικές και όσο λειτουργούσε η Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου, συνέβαλλε ώστε η κοινωνία να γίνεται καλύτερη.

    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS