Search Button

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Ο Δήμος της Σπάρτης είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό στην Λακωνία, με 4 Δημοτικά διαμερίσματα, τις πρώην Κοινότητες Αμυκλών, Καλυβίων Σοχάς, Αφισσίου και Κλαδά.

Έδρα του Δήμου είναι η Σπάρτη, μια από τις ωραιότερες σε ρυμοτομία πόλεις της Ελλάδας.  Η νέα Σπάρτη ιδρύθηκε το 1834 και  βρίσκεται σε απόσταση 225 χιλιόμετρων από την Αθήνα  Η νέα πόλη εξελίχθηκε γρήγορα σε διοικητικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο της Λακωνίας.

Η Σπάρτη, πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, ο οποίος είναι προικισμένος με απλοχεριά και ποικιλία από τη φύση,  (έκταση 3.636 τετραγωνικών μέτρων),  βρίσκεται στην Νότια Πελοπόννησο.  Τρία πελάγη, το Ιόνιο με τον Μεσσηνιακό κόλπο δυτικά, το Αιγαίο νότια και το Μυρτώο ανατολικά, αναζωογονούν τη Λακωνική Γη, κατοικημένη συνεχώς από του προϊστορικούς χρόνους, με τη Σπάρτη για πολλούς αιώνες ηγέτιδα πόλη στη ζωή των Λακεδαιμονίων,  αλλά και των Ελλήνων.

Στην δυτική πλευρά, από βορρά προς νότο, υψώνεται ο επιβλητικός Ταΰγετος, το «αρσενικό βουνό», όπως το έχει ονομάσει ο Στρατής Μυριβήλης, με την υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου, τον Προφήτη Ηλία και στην ανατολική πλευρά τον ανταγωνίζεται παράλληλα ο Πάρνωνας,  πιο ήμερος και καταδεκτικός, με την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα.  Ανάμεσά τους ο μυθικός ποταμός Ευρώτας,  που στις όχθες του  απλώνεται η πανέμορφη Σπάρτη, στενά συνδεδεμένος τόσο με την ιστορία της, όσο και με την ονομασία της,  φέρνει την ευφορία στην κοιλάδα της ιστορικής Σπάρτης.

Πρώτος βασιλιάς της Λακωνικής γης,  που έδωσε το όνομά του στη χώρα και τους κατοίκους της, ήταν ο Λέλεγας.  Είχε τρία παιδιά, τον Ευρώτα, τον Πολυκάονα και τη Θεράπνη.   Η Σπάρτη  κόρη του Ευρώτα  παντρεύτηκε με τον Λακεδαίμονα, γιο του Δία και της Ταϋγέτης.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σπάρτη,  βρίσκεται ο Μυστράς.  Η νεκρή πολιτεία απλώνεται στην πλαγιά ενός απότομου, παράξενου υψώματος, με το κάστρο στην κορυφή του, ακίνητη στο χρόνο.    Ολόκληρος ο Μυστράς είναι ένα υπαίθριο μουσείο.  Από το κάστρο και τις οχυρώσεις μέχρι τις πύλες και από τις εκκλησίες μέχρι τα παλάτια, όλα προξενούν το θαυμασμό για ένα κόσμο που έφυγε.

Ο Μυστράς, η έδρα του Δεσποτάτου του Μωρέως, το τελευταίο λίκνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εξακολουθεί να ζει στην ιστορική μνήμη και στη συνείδηση των ανθρώπων. Δύο αιώνες στο προσκήνιο της ιστορίας, συνέθεσε μια ανεπανάληπτη διαδρομή δόξας, λαμπρότητας, και προσφοράς, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής.

Στις 6 Ιανουαρίου 1449, στη Μητρόπολη του Μυστρά, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας και έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, για το Θάνατο και τη δόξα στην άλωση του 1453.

Το 1821 ο Μυστράς προσφέρει πολλά στον Αγώνα.  Το 1825 οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ, έκαψαν την πολιτεία και οι κάτοικοί της άρχισαν να φεύγουν δημιουργώντας τη νέα Σπάρτη.  Στη Βυζαντινή πολιτεία η εγκατάλειψη έδωσε τη θέση της στη φθορά του χρόνου.

       
    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS