Search Button

ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΕΩΝ

Οι Μηλιές -27 χλμ ΝΑ από το Βόλο- ένα από τα γραφικότερα μεγαλοχώρια του Πηλίου, κατέχει σπουδαία θέση στη νεοελληνική ιστορία. Είναι πατρίδα του ΄Ανθιμου Γαζή και άλλων διδασκάλων του Γένους. Εδώ κηρύχτηκε την 1η Μαΐου 1821, από το Γαζή, η επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας.

Ο Δήμος Μηλεών δημιουργήθηκε πρόσφατα και αριθμεί 4000 κατοίκους, αναπτύσσεται στο Κεντρικό Πήλιο και αποτελείται από τις παρακάτω μικρές πανέμορφες παραδοσιακές κοινότητες:  Μηλιές, ΄Αγιος Γεώργιος Νηλείας, Βυζίστσα, Πινακάτες, Αγία Τριάδα, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά και Κορώπη.

Κάποιες κοινότητες βρίσκονται στο βουνό και κάποιες στα παράλια του Παγασητικού κόλπου, αποτελώντας έτσι τον καλύτερο συνδυασμό.  Απέχουν από την πόλη του Βόλου από 20 έως 32 χιλιόμετρα (ανάλογα από την διαδρομή που επιλέγει κανείς).  Ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του νομού, ο οποίος ονομάζεται ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο Δήμος και τα περίχωρά του χαρακτηρίζονται τόσο από την φυσική ομορφιά τους, όσο και από την ιστορία τους.  Είναι μια εύφορη περιοχή όπου κυριαρχούν οι ελαιώνες, οπωρώνες, τα ποικιλόμορφα δάση γεμάτα από πλατάνια, πεύκα, λεύκες, καστανιές, έλατα και οξιές.  Τα δε παράλια ευωδιάζουν από ευκάλυπτο και λουλούδια.

Τα Πηλιορείτικα χωριά παραδοσιακού χαρακτήρα φημίζονται για τα επιβλητικά πυργόσπιτα και τα παλιά αρχοντικά τους.  Οι εναλλαγές της εικόνας, του γνωστού από την αρχαιότητα όρους Πηλίου, αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη που μένει εκστασιασμένος, πότε από την επιβλητική και άγρια παρουσία του δάσους, σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο που αγκαλιάζει τις πλαγίες, στην προσπέλαση προς τον Παγασητικό κόλπο. 

Πολυάριθμα είναι τα μουσεία λαϊκής τέχνης, οι τοιχογραφίες του ζωγράφου Θεόφιλου και άλλων λαϊκών ζωγράφων, τα παραδοσιακά Πηλιορείτικα σπίτια, οι ιστορικές βιβλιοθήκες, οι πολλών ρυθμών εκκλησίες και οι πινακοθήκες.

Τα δάση προσφέρουν στους φυσιολάτρες περιπατητές μοναδικούς περιπάτους.  Τέλος το παλιό «Τρενάκι του Πηλίου» που επινόησε και κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Evaresto de Chiriko  (πατέρας του γνωστού ζωγράφου  Giorgio de Chiriko) , θα σας μαγέψει με τη μοναδική του διαδρομή που καταλήγει στο πανέμορφο κεφαλοχώρι, τις Μηλίες.

Το Πήλιο είναι από τα πιο γνωστά βουνά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πλούσιο σε μυθολογία.    Το αναφέρει πρώτος ο ΄Ομηρος και αργότερα ο Ησίοδος, ο Ευριπίδης και ο Πίνδαρος. Οι μύθοι με τους Κένταυρους, που ζούσαν στα δάση του βουνού προκαλώντας τον τρόμο, ήταν από τους πιο γνωστούς και οι κενταυρομαχίες με το Θησέα, τον Ηρακλή και τους Λαπίθες είχαν εμπνεύσει πολλούς αρχαίους καλλιτέχνες.

Μοναδική εξαίρεση ανάμεσα στους άγριους Κένταυρους ήταν ο σοφός και δίκαιος Χείρωνας που δίδασκε τα μυστικά για τη θεραπεία των ανθρώπων με τα βότανα.  Στη σπηλιά του (λέγεται ότι βρίσκεται στις Μηλιές), έφταναν όλοι οι ήρωες της αρχαιότητας για να ακούσουν τις συμβουλές του.   Κοντά στο Χείρωνα μαθήτευσε και ο Ιάσονας και με ξυλεία από τα δάση του Πηλίου κατασκευάστηκε η Αργώ.  Στο Πήλιο γιορτάστηκαν οι γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας.

       
    
    
  • «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λαπήθου – 100 χρόνια από την ίδρυσή του»
    11 Δεκεμβρίου 2017
  • H Εφυαλωμένη Κεραμική της Λαπήθου Στοιχείο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου
    5 Δεκεμβρίου 2016
    
(c) Copyright 2013, Δήμος Λαπήθου Designed and Developed by eBOS Technologies powered by WiseBOS CMS